


Однією з умов збереження та зміцнення здоров’я дитини, підвищення опору її організму до хвороб, і як наслідок успішності у навчанні є повноцінне харчування. Саме тому адміністрацією закладу приділяється велика увага даному питанню.
Відповідно до штатного розпису дошкільний навчальний заклад укомплектовано працівниками, які забезпечують організацію харчування.
У закладі встановлено доцільний трьохразовий режим харчування,наявні меню-вивіски, графіки видачі їжі (затверджені завідувачем), добові проби.
Всі ми хочемо, щоб наші діти зростали здоровими і активними, тому особливу увагу слід приділити їхньому харчуванню.
Які ж продукти дійсно потрібні дитині і є найкориснішими для зростаючого дитячого організму?
Здоров’я дитини закладається змалечку, коли процеси розвитку організму найбільш інтенсивні. Серед факторів, що забезпечують інтенсивний розвиток дитячого організму (гігієнічних, оздоровчих, педагогічних) харчування набуває одного із найголовніших значень, адже раціональне харчування дошкільника – необхідна умова його гармонійного росту, фізичного та нервово-психічного розвитку, стійкості до впливу інфекцій та інших негативних факторів зовнішнього середовища. Крім того, правильно організоване харчування формує у дітей культурно-гігієнічні навички, так звану правильну та раціональну харчову поведінку, закладає основи культури харчування.

Солодкі газовані напої - це синтетичні продукти. Солодка вода містить ароматизатори, барвники, консерванти, які шкідливі для здоров'я, особливо у ранньому віці. Тому мудрі медики прямо забороняють мамам давати таку воду дітям до трьох років. Консерванти можуть вплинути на розвиток дитини в такий спосіб, що це загрожує нестабільністю психіки.
Після трьох років шкода від газованих напоїв не зникає. Найпершою прикрістю від «шипучок» стають дитячі ангіни. І справа не в тому, що теперішні діти надто тепличні, - справа в шипучці. Двоокисом вуглецю вона насичена не лише для утворення заворожливих бульбашок.

Популярні медичні журнали щорічно складають рейтинги найбільш корисних продуктів, зокрема напоїв.
Уявлення про їх вплив на організм складають на основі останніх отриманих даних про вміст у них речовин та їх властивості.
Найкорисніші напої: гранатовий, чорничний, яблучний соки і журавлинний морс.
Вживання цих корисних соків допоможе зберегти здоров`я.

Апетит можна вважати надзвичайно широким і універсальним показником стану здоров'я дитини. Зниження апетиту є частою скаргою батьків та є не тільки медичною, але й глобальною соціально-економічною проблемою. За висновком ЮНІСЕФ, «недостатність харчування порушує фізичний і розумовий розвиток дітей, а також здатність працювати і заробляти у дорослих». Зниження апетиту у дітей найчастіше відбувається не через неможливість забезпечити мінімальний набір харчових продуктів, а внаслідок різноманітних емоціональних факторів. Доволі частою причиною зниженого апетиту є одноманітне харчування та зменшення фізичної активності дітей.

Один із важливих елементів, що стосуються культури нашого харчування, - це вода. На жаль, у розмові з батьками дітей, які мають порушення шлунково-кишкового тракту, з'ясовується, що ці мало п'ють. Не тільки діти, але й самі дорослі. Маленькі діти страждають на запори. Надходження достатньої кількості рідини в організм людини - це важлива умова здорового травлення.
Діти і дорослі залежно від віку, а також пори року щодня мають випивати від 1 до 2 л води, крім соків, рідини (супів, чаю). Що це має бути за вода?
